Veelgestelde vragen

Over het proces

Wat is tuften en hoe werkt het?

Tuften is een techniek voor het maken van textiel waarbij vezels in een stof worden gestoken om patronen, texturen of ontwerpen te creëren. Bij Rugs in Peace wordt elk kleed met de hand getuft en afgewerkt.

Welke materialen gebruiken jullie voor het tuften van kleden?

Wij gebruiken voornamelijk synthetische wol en acryl/wol mixen. Ze zijn fijn mee te werken, makkelijk behandelbaar en te onderhouden.

Hoe werkt het proces van het maken van een kleed?

Nou, goed dat je het vraagt. Bij Rugs in Peace draaien we niet om de hete brij heen. Dit is hoe we het fiksen.

Stap 1: Je Opdracht/Wens

Het begint allemaal met jou. Je hebt misschien een briljant idee voor een kleed, je wil de werknemer van de maand een uniek cadeau geven, je nichtje wordt binnenkort geboren en je wil niet die lul zijn met de zeshonderdste luiertaart, of je bent gewoon op zoek naar iets om je kamer op te vrolijken. Wat het ook is, we zijn er om te luisteren en het om te zetten in een product waar je met glunderende oogjes naar kan kijken.

Stap 2: Het ontwerp

Als je een specifiek ontwerp in gedachten hebt, gaan we samen met jou aan de tekentafel zitten. Als je denkt "hé, iets minder tierelantijntjes hier", dan regelen we dat. We blijven lachen, beloofd. En als je gewoon een plaatje van Herr Google hebt en alles moet recht toe recht aan: lekker makkelijk! We houden het realistisch en kijken of we het ontwerp kunnen aanpassen zoals jij dat wilt en zoals wij dat kunnen. Tuften is een best grove techniek, dus hoe minder gedetailleerd, hoe mooier de uitkomst.

Stap 3: Het tuften begint

Zodra het ontwerp is goedgekeurd, beginnen we met het traceren van het ontwerp op ons doek. Vaak maken we vlakken met kleurcodes, zodat we steeds per kleur kunnen tuften en het proces efficiënt kunnen houden.

Stap 4: Latex afwerking

Nadat het tuften is voltooid, brengen we een laag latex aan. Dit zorgt voor duurzaamheid en houdt de vezels stevig op hun plaats. Na 24 uur drogen is het kleed klaar voor de volgende stap.

Stap 5: Scheren en knippen

We scheren en knippen het kleed zorgvuldig om de textuur en het patroon te perfectioneren en jouw ontwerp meer te laten poppen. Dit is waar je kleed tot leven komt.

Stap 6: Afwerkband en backingstof

We voegen de finishing touch toe door de backingstof en het afwerkband aan te brengen. Dit geeft het kleed een nette, afgewerkte uitstraling en zorgt dat je meesterwerkje meer weerstand heeft tegen wear and tear.

En voilà! Na deze zorgvuldige stappen is je kleedje klaar voor verzending. Het is nu een uniek kunstwerk dat perfect past bij jouw wensen en interieur, bedrijf, cadeau of klant.

Hoe lang duurt het om een kleed te maken?

Bij Rugs in Peace werken we hard om je kleed zo snel mogelijk bij je te krijgen, maar de exacte productietijd kan variëren. Dit hangt af van een paar factoren die we even onder de loep nemen:

Factor 1: Het Ontwerp

Allereerst, als er een ontwerpproces bij komt kijken, kan dit de tijd beïnvloeden. Als je al een ontwerp hebt of als we er samen eentje uitvogelen, kan dit de boel versnellen. Soms willen klanten een kleine aanpassing, en dat is helemaal oké. We willen dat het perfect is voor jou.

Factor 2: De Afmetingen

Grootte doet ertoe! Op dit moment kunnen we kleden maken tot maximaal 80x80cm. Grotere kleden kosten over het algemeen meer tijd, omdat er simpelweg meer werk in zit.

Factor 3: Complexiteit en Kleuren

Hoe ingewikkelder het ontwerp en hoe meer kleuren erin voorkomen, hoe meer tijd we eraan moeten besteden om ervoor te zorgen dat alles er perfect uitziet.

Over het algemeen, als alles vlot verloopt, kun je rekenen op:

Normale Productietijd: 2-3 weken om je kleed te maken, plus nog eens een weekje voor de verzending naar jouw deur.

Express Bestelling: Als je echt haast hebt, kunnen we je kleed in slechts 1 week produceren, gevolgd door 2-3 dagen voor de verzending.

We doen ons best om je een nauwkeurige schatting te geven bij je bestelling, zodat je precies weet wanneer je je unieke kleed kunt verwachten. Bij Rugs in Peace gaan we voor kwaliteit, en dat heeft soms gewoon wat tijd nodig.

Tot welk formaat kan ik een kleed bestellen?

Momenteel kan een kleed maximaal 80x80 cm zijn, maar wij streven ernaar kleden op groter formaat te kunnen produceren.

Hoe worden de kosten voor een kleed berekend?

We snappen dat je nieuwsgierig bent naar de prijs van onze kleden. Goede vraag! De kosten van onze kleedjes zijn een mix van verschillende dingen die ervoor zorgen dat je een topkleed krijgt dat lang meegaat.

Het Doek: Laten we beginnen met het doek waarop we gaan tuften. We zijn nogal kieskeurig, en dat is een goede zaak. Het soort doek dat we gebruiken, heeft invloed op de prijs en de kwaliteit van je kleed.

Materialen: Oké, wat stoppen we allemaal in dat kleed? We hebben het over de wol of andere vezels, lijm, latex, honderden satéprikkers en spulletjes voor de afwerking, zoals backing stof om de latex te beschermen, biaisband en labels.

Gereedschap: Je kunt geen kleed maken zonder de juiste gereedschappen. Denk aan tuftguns, scheerapparaten, lijmpistolen en scharen. En natuurlijk onze schadeverzekering als we een oorlel eraf knippen! O nee wacht, dat zijn kappers… laat maar!

Arbeidsuren: Handgetufte kleden vergen aanzienlijke arbeidsuren, aangezien wij elk kleed met de hand creëren. In het geval van custom designs of onze eigen designs kan ontwerptijd ook een factor zijn die de kosten beïnvloedt. Het creëren van een uniek ontwerp volgens jouw specificaties vergt extra inspanning en tijd, wat invloed kan hebben op de totale prijs.

Onze prijsbepaling is gebaseerd op deze factoren en zorgt ervoor dat je een hoogwaardig, handgemaakt kleed krijgt dat aan je verwachtingen voldoet. We streven ernaar om kwaliteit te leveren die de waarde van je investering rechtvaardigt. Voor specifieke prijzen en opties, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen, zodat we je kunnen helpen bij het kiezen van het perfecte kleed voor jouw behoeften en budget.

Kunnen de kleedjes alleen op de vloer?

Absoluut niet! Hier bij Rugs in Peace zijn onze kleden niet alleen voor de grond. We hebben ook een trucje achter de hand om je kleed om te toveren tot verbluffende muurdecoratie. Het is een beetje een ander proces, maar het eindresultaat is net zo betoverend.

Onze kleden zijn niet alleen bedoeld om je vloeren op te fleuren, maar ook om je muren te transformeren in ware kunstwerken. Als je ervoor kiest om je kleed als muurdecoratie te bestellen, wordt er een speciaal proces toegepast om ervoor te zorgen dat het kleed stevig en veilig aan je muur kan worden bevestigd.

Daarnaast kunnen ze ook prima op tafel, op bureaus of andere oppervlakken die geen slachtoffer zijn van schoenzolen :).

Over het bestelproces

Kan ik een gepersonaliseerd kleed bestellen?

Ja, we bieden de mogelijkheid om gepersonaliseerde kleden te bestellen. Neem contact met ons op en bespreek je specifieke wensen, zoals ontwerp, kleuren en afmetingen. Bij custom designs vragen wij om een aanbetaling van 25% van de afgesproken prijs vooraf. Mocht de verkoop om welke reden niet doorgaan, zijn custom kleden voor ons moeilijker nog te verhandelen dan een niet gepersonaliseerd ontwerp.

Kan ik een grotere oplage kleedjes bestellen?

Dat kan zeker, maar we zijn geen fabriek. We kunnen gezamenlijk overleggen wat de wensen zijn en wat het gegeven tijdsbestek en budget is. Een grotere oplage van hetzelfde ontwerp is goedkoper dan meerdere losse ontwerpen. En we kunnen altijd praten over kwantiteitskorting ;).

Kan ik een kleed retourneren of ruilen?

Ja, we accepteren retourzendingen binnen een bepaalde periode na ontvangst van je kleed, op voorwaarde dat het in ongebruikte staat verkeert en er een valide reden is, zoals beschadiging door transport of foutieve productie.

Bieden jullie internationale verzending aan?

Ja, we bieden internationale verzending aan. Als je een product van de website in je mandje doet, kan je zien wat de verzendkosten zijn. We houden alle standaardprijzen aan voor verzending met PostNL. Houd er rekening mee dat wij in Nederland zijn gevestigd, dus de prijzen voor verzending lager zijn binnen Europa dan naar andere continenten.

Verzending in Nederland is gratis. Nederlanders houden van gratis.

Over het onderhoud

Hoe kan ik mijn kleed schoonmaken en onderhouden?

Het juiste onderhoud van je kleed is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en ervoor te zorgen dat het er altijd op zijn best uitziet. Hier zijn enkele tips voor het optimale onderhoud van je kleed:

Regelmatig stofzuigen: Stofzuig je kleed regelmatig om stof, vuil en losse vezels te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een laag vermogen met jouw stofzuiger of kruimeldief om schade aan de vezels te voorkomen.

Geen water geven! Het zijn geen kamerplanten die blij worden van water. Het wordt afgeraden om het kleed op vochtige locaties, zoals in een badkamer of toilet, te plaatsen. Daarnaast zijn pee- en poo-particles in je kleedje niet zo mega fris. Gebruik het kleed niet als deurmat en vermijd het wassen van het kleed in de wasmachine, dan kan de latex oplossen. Uiteraard kan er een keer een glas Bonomel overheen vallen, maar dan moet je even voor tips kijken bij de afdeling ‘reinigen’.

Vlekken direct aanpakken: Behandel vlekken onmiddellijk om te voorkomen dat ze in de vezels trekken. Gebruik een zachte, vochtige doek en dep voorzichtig. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden. Voor een hardnekkigere vlek kan je ons altijd even contacteren voor advies.

Professionele reiniging: Overweeg om je kleed professioneel te laten reinigen, vooral als het veel wordt gebruikt of er overheen gelopen wordt. Professionals hebben de juiste middelen en technieken om je kleed grondig te reinigen zonder schade aan te richten. Als je het risico durft te nemen, kan je ook een professioneel reinigingsapparaat huren bij een bouwmarkt. Vermeld wel dat het om een handgemaakt getuft kleed gaat, om eventuele schade te voorkomen. Als je kleedje gewoon chillt op je bureautje of aan de muur hangt, is met de hand bij houden gewoon priems.

Rotatie: Als je kleed op een plek staat met veel direct zonlicht, roteer het dan regelmatig om verkleuring en slijtage gelijkmatig te verdelen.

Vermijd overbelasting: Vermijd het plaatsen van zware meubels op je kleed voor langere perioden om inzakken en beschadiging van de vezels te voorkomen. Maar je kleedje is ook meer bedoeld als statement piece dan vloerplebs natuurlijk.

Bescherm tegen huisdieren: Als je huisdieren of een peuter hebt, zorg er dan voor dat ze niet aan je kleed knagen, sabbelen of krabben. Zuig het kleed ook regelmatig met de stofzuiger of kruimeldief om het netjes te houden.

Zijn jullie kleden geschikt voor buitengebruik?

Onze kleden zijn over het algemeen ontworpen voor gebruik binnenhuis. Een uitzondering is natuurlijk als het kleed bedoeld is voor kort of eenmalig gebruik, zoals een entree decoratie voor een evenement, waar het kleed in een korte periode intensief gebruikt wordt. Vaak is het kleed erna nog wel te redden door goede reiniging, maar het wordt er niet mooier op.

Als je het vaker zou willen gebruiken als eye catcher, kan je misschien beter overwegen het kleed als muurdecoratie te bestellen, om slijtage te voorkomen en er langer plezier van te kunnen hebben!

Wat kan ik doen als mijn kleed beschadigd raakt?

Verzamel benodigdheden: Zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt: een schaar, een naald, tandenstoker of sateprikker, bijpassend garen (wol of katoen), een pincet en een stukje karton.

Inspecteer de schade: Bekijk de schade zorgvuldig en identificeer losse of gebroken vezels. Markeer het beschadigde gebied zodat je het gemakkelijk kunt vinden.

Trim Losse vezels: Als er losse vezels zijn, gebruik dan een schaar om ze gelijkmatig af te knippen op het niveau van de omliggende vezels. Wees voorzichtig en knip niet te diep.

Repareer gebroken vezels: Als er gebroken vezels zijn, gebruik dan een naald en bijpassend garen om de vezels voorzichtig weer aan elkaar te hechten. Steek de naald door het gebroken gebied en weef de vezels zachtjes samen. Zorg ervoor dat je de reparatie niet te strak maakt, zodat het kleed niet wordt vervormd.

Gebruik een pincet of satéprikker: Als er kleine knopen of klitten zijn, gebruik dan een pincet om ze voorzichtig te ontwarren en glad te strijken.

Bescherm het kleed: Plaats een stukje karton onder het beschadigde gebied om te voorkomen dat je per ongeluk door het kleed steekt terwijl je werkt.

Test de reparatie: Controleer de reparatie zorgvuldig en zorg ervoor dat deze er natuurlijk uitziet en aanvoelt.

Onderhoudsadvies: We adviseren je sowieso je handgemaakte getufte kleed regelmatig te onderhouden, zoals regelmatig stofzuigen en vlekken onmiddellijk aan te pakken. Dit kan helpen om verdere schade te voorkomen.

Kom je er niet uit? Dan kan je uiteraard contact met ons opnemen om je te adviseren. Mocht de schade echt drastisch zijn, dan kunnen we overleggen of wij het kleed repareren.